Nieuws

Uit­be­ta­ling school­toe­sla­gen nog voor start van schooljaar

2023-08-28 00:00:00 - Uitbetaling schooltoeslagen nog voor start van schooljaar

Vandaag starten ze met de uitbetaling van de schooltoeslagen, de financiële ondersteuning voor kwetsbare gezinnen bij de start van het nieuwe schooljaar. Dat zeggen Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits (CD&V) en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

"Om gezinnen en kinderen op tijd de nodige financiële ondersteuning te bieden, hebben we er ook dit jaar voor gezorgd dat de uitbetaling van de schooltoeslagen nog voor de start van het schooljaar kan gebeuren", zegt minister Hilde Crevits.

Automatische uitbetaling

"De voorbije jaren hebben de uitbetalers van het Groeipakket en het Agentschap Uitbetaling Groeipakket hard gewerkt om de toeslag sneller maar ook automatisch uit te betalen zodat er voor de ouders heel wat minder administratieve rompslomp aan te pas komt."

De schooltoeslag is bedoeld om kinderen te helpen deelnemen aan onderwijs door hun gezin financieel te ondersteunen. Uit voorlopige cijfers blijkt dat al zeker 320.000 kinderen en jongeren in het kleuter-, lager- en secundair onderwijs en leerlingen HBO5 (hoger beroepsonderwijs) op een schooltoeslag kunnen rekenen. Waarschijnlijk loopt dit op naar een half miljoen.

Gezinsinkomen

Het recht op schooltoeslag hangt af van het gezinsinkomen en de aanwezigheid op school. Het exacte bedrag wordt bepaald door het gezinsinkomen, de gezinssituatie en het type onderwijs. Voor elk kind van wie de gegevens bekend zijn, wordt de toeslag vandaag betaald.

Als nog niet alle gegevens bekend zijn, volgt de uitbetaling op het einde van september, oktober of november. In specifieke situaties kan de uitbetaling tot december of iets later op zich laten wachten.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga