Nieuws

Twin­tig jaar gele­den werd Regie voor Mari­tiem Trans­port opgedoekt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 28 februari 1997 werd definitief een punt gezet achter een scheepstraditie van 150 jaar. Toen werd beslist om de staatsrederij Regie voor Maritiem Transport (RMT) op te doeken.

Het marktaandeel van de regie bedroeg nauwelijks 5 procent en de ferries lieten elk jaar een financiële put achter. Honderden werknemers stonden door de sluiting op straat. De laatste vaart van de ferry Prins Filip was een emotioneel afscheid.

Heel wat mensen kwamen 20 jaar geleden vroeg in de morgen bloemen en kransen leggen aan de RMT-terminal. Na 150 jaar nam de Regie voor Maritiem Transport voorgoed afscheid van Oostende. De laatste reis van de veerboot Prins Filip naar Ramsgate was een emotioneel moment. Heel wat passagiers hielden die datum vrij om er bij te kunnen zijn.

Het einde kwam hard aan. 1700 werknemers verloren hun job. Bonden en overheid dokterden een werkgelegenheidsplan uit voor de ontslagen werknemers. Maar velen geloofden er niet in. De vakbonden kwamen massaal op straat voor meer werk. Van de 1700 werknemers werden ruim 300 mensen met pensioen gestuurd. Anderen moesten elders aan het werk, heel wat onder hen konden naar Brussel.

In de hoogdagen waren er twaalf afvaarten per dag. Honderdduizenden Belgen trokken naar Engeland en evenveel Britten vonden de weg naar Oostende.

De redactie