Twee West-Vlaam­se bedrij­ven in de run­ning voor titel Bio-onder­ne­mer 2023

2023-06-05 00:00:00 - Twee West-Vlaamse bedrijven in de running voor titel Bio-ondernemer 2023

Hierford uit Rollegem en Hof 't Klokhuis uit Zwevegem maken beide kans om de titel BioVlam 2023 in de wacht te slepen, een prijs voor bio-ondernemers die gebeten zijn door innovatief en duurzaam ondernemen.

De twee West-Vlaamse genomineerden nemen het op tegen Bioboer Mark Van Hove uit Bekkevoort, maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw uit Oostakker en Omage uit Mariakerke. 

Duurzaam rundvlees

Boerderij Hierford in Rollegem – dat Herford-runderen ‘van hier’ houdt – wil dé referentie worden op het vlak van duurzaam biologisch rundvlees. De bioboerderij zet sterk in op kringlooplandbouw en wil zich zo veel mogelijk in de natuur integreren. De ambitie is om minder maar beter en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt.

Johan Christiaens: “Bij Hierford kweken we op een biologische en natuurinclusieve wijze runderen voor vleesverkoop in de korte keten. We zijn tevreden dat we als relatief nieuw bedrijf in de sector de kans krijgen om te tonen dat landbouw gedragen kan worden door de gemeenschap en hand in hand kan gaan met natuurbeheer.”

Biofruitsappen

Hof ’t Klokhuis in Zwevegem teelt diverse soorten biologisch fruit. Het biobedrijf ging op zoek naar een duurzame oplossing voor het verpakken van hun fruitsappen, en koos voor blik. Blik is veel lichter dan glas zodat er minder kosten zijn bij transport, de bewaarduur is langer in blik en de smaak van het sap is beter.

Pieter Harrie, Marijke & Johan Verrue-Harrie van Hof ’t Klokhuis: “Wij zijn heel blij met deze nominatie. Het is een ware beloning en erkenning van een jarenlange moeilijke zoektocht tot het creëren van een eerlijk, gezond, ecologisch en hip hoeveproduct met pit.”

Passie

De komende maanden zal de jury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om de finale beslissing te nemen. De jury beoordeelt de projecten op basis van passie, innovatie en duurzaamheid.

De BioVLAM is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en wordt in september uitgereikt. De laureaat wordt een jaar lang de ambassadeur voor bio.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere