Nieuws

Steeds meer land­bou­wers kie­zen voor kor­te keten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Gent is er tot zondag Agriflanders en vandaag is daar bijzondere aandacht voor de korte keten. Meer en meer landbouwers kiezen ervoor om hun producten rechtstreeks aan de consument te verkopen in plaats van aan grote retailers.

Dat kan in de hoevewinkel of met een beperkt aantal schakels tussen producent en consument. Wie er aan begint, moet een goed plan hebben en daarvoor is er het steunpunt korte keten.

Lieven Vanysacker en Regine Coghe hebben al langer een goed plan. Op hun boerderij in Rumbeke kweken ze allerlei zwammen. Het hele biologische productieproces heeft Lieven zelf ontwikkeld. Hier groeien oesterzwammen maar er zijn ook shiitake. De keuze voor de korte keten hoort bij de bedrijfsfilosofie.

Lieven Vanysacker, zwammenkwekerij Pleurico: “Wij willen via de korte keten dat de ecologische voetafdruk van het product zo klein mogelijk is. Er zijn geen tussenschakels, de klant komt rechtstreeks naar hier.”

In onze provincie zijn er al ruim 500 land- en tuinbouwers actief in de Korte Keten. Dat aantal groeit en dat is sowieso een goeie zaak voor onze ecologische voetafdruk.

Steunpunt

Het steunpunt korte keten wil boeren met een nieuwe 'routemap' helpen om over te schakelen op de korte keten. Want boeren zijn niet steeds op de hoogte van wettelijke vereisten en moderne marketingtechnieken. Daarom lanceert het steunpunt op landbouwbeurs Agriflanders een 'routemap voor starters in de korte keten'. Die is nodig, zeker voor startende landbouw-ondernemers, zegt het steunpunt.

"Je moet jezelf goed kennen en weten of verkopen voor je is weggelegd", zegt Caroline Audoor van het steunpunt. "Je moet ook investeren in een hoevewinkel of verdelen via bijvoorbeeld vzw voedselteam." Maar vooral communicatie en marketing vereist basiskennis. Op Agriflanders in Gent leren boeren met interesse voor de korte keten bijvoorbeeld over het elektronisch betalingssysteem Payconiq.

Karl Vandenberghe

karl.vandenberghe@focus-wtv.be

Karl Vandenberghe