Nieuws

Star­ten­de onder­ne­min­gen over­le­ven best in West-Vlaanderen

2018-09-27 00:00:00 - Startende ondernemingen overleven best in West-Vlaanderen

Van alle ondernemingen die de jongste vijf jaar zijn opgestart in West-Vlaanderen, bestaan er nog 72,2 procent. De provincie is daarmee de beste leerling van de klas in Vlaanderen.

Dat blijkt uit de resultaten van het jaarboek "West-Vlaanderen ontcijferd" van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen. Het Vlaamse gemiddelde ligt op een overlevingsgraad 71,2 procent.

West-Vlaanderen noteerde bovendien een stijging van 35,4 procent aantal nieuw opgerichte ondernemingen in de periode 2012 tot 2017. Dat is 5,9 procentpunt hoger dan het Belgische gemiddelde, en het aantal startende ondernemingen blijft stijgen. 

Uit de studie blijkt voorts dat de metaalsector de grootste industriële sector is in West-Vlaanderen. Deze is goed voor 23,6 procent van de Vlaamse tewerkstelling in de metaalsector. Ook de voedingssector blijft groeien. Het aantal werknemers steeg in 2017 met 6,3 procent tot 16.539, terwijl het Vlaamse cijfer een kleine daling van 0,5 procent kende. 

Allemaal goed nieuws, maar dat werkt wel de arbeidskrapte in de hand, wat de zoektocht naar competente en, vooral technisch, geschoolde werkkrachten bemoeilijkt.

Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.