Recordaantal jobstudenten aan het werk

Het aantal jongeren dat studies combineert met een studentenjob is vorig jaar gestegen tot het recordaantal van 544.752 jobstudenten.
Dat is een stijging van 4%, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Dat is onder meer te danken aan de flexibele regeling in uren in plaats van dagen.
Meer loon
Een gemiddelde student werkte 180 uur in 2018. Het gaat om een stijging van 9 uur per student (+5%). Via de app student@work kunnen jongeren hun gewerkte uren nakijken. “We zien dat de gewerkte uren verdeeld zijn over 1 à 2 jobs”, vertelt Maggie De Block. De extra uren zorgen er ook voor dat jobstudenten meer verdienen. Een student verdiende gemiddeld 13% meer, namelijk 2.139 euro. Het gaat om een brutobedrag, waarop enkel 2,71% solidariteitsbijdragen worden betaald.
Minder in de zomer
Steeds meer jobstudenten werken doorheen het jaar in plaats van tijdens de zomermaanden. Het aandeel studenten dat alleen in de juli, augustus en september actief was, zakt van 37% in 2012 naar 23% in 2018. Daarnaast steeg het aandeel studenten dat tijdens het volledige jaar actief was van 12 naar eveneens 23%.
Activiteit
Wat hun activiteiten betreft, is het merendeel van de jobstudenten actief in de horeca en daarna de groot- en detailhandel. Een kleine 50.000 jobstudenten is actief in de sector van de gezondheidszorg en maarschappelijke dienstverlening, zoals in rusthuizen en ziekenhuizen.