Proefproject met zonnepanelen op zee krijgt 2 miljoen euro
De federale regering maakt 2 miljoen euro vrij voor een proefproject met drijvende zonnepanelen die dit najaar nog op de Noordzee worden geïnstalleerd. Dat melden minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS).
De federale regering besliste vorig jaar al om in te zetten op drijvende zonepanelen op zee. Omdat die technologie nog niet helemaal op punt staat, moet er eerst een proefproject komen.
De ministerraad besliste vrijdag om daar 2 miljoen euro in te pompen. Een half miljoen gaat naar Belspo, dat instaat voor een kleinschalig 'proof of concept' dat dit najaar nog wordt geïnstalleerd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) krijgt 1,5 miljoen euro om nadien een groter demonstratieproject te realiseren. Voor dat laatste zal ook de private sector financieel moeten bijdragen, klinkt het.
Extra energie
Als het proefproject succesvol blijkt, verhoogt de regering het budget volgend jaar naar 10,5 miljoen euro om de technologie versneld te kunnen ontwikkelen. Dat zal gebeuren via een openbare aanbesteding.
De zonnepanelen zouden in de eerste offshorezone voor windenergie worden geplaatst, waar ze volgens Van Quickenborne en Dermine het potentieel hebben om 1 gigawatt extra energie op te wekken. Ter vergelijking: de volledige eerste offshorewindzone heeft een capaciteit van 2,2 GW. De regering wil op termijn de ruimte tussen de windmolens "optimaal benutten" voor zonnepanelen.