Opnieuw 160 jobs op de tocht bij Bekaert

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bekaert, met vestigingen in Zwevegem en Ingelmunster, heeft een nieuw herstructureringsplan voorgesteld waarbij 160 jobs in België verloren gaan, vanaf 2021. De vestiging in Ingelmunster zou volledig verdwijnen.

 e intentie tot herstructurering werd vanmorgen aangekondigd op de Belgische en de Europese ondernemingsraad van Bekaert. De directie verwijst in een persbericht naar de coronapandemie, die "aanzienlijke blijvende effecten zal hebben op economieën en vraagpatronen". Het bedrijf moet "zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit", klinkt het.

Het management betreurt naar eigen zeggen de persoonlijke gevolgen van dit plan en zal samen met de sociale partners de opties om de sociale impact ervan te beperken, grondig evalueren. Ook vorig jaar was er een herstructurering bij Bekaert. Toen verloren 150 mensen hun baan, de helft van wat oorspronkelijk voorgesteld was.

Werknemers naar huis

Alle personeel op de site in Ingelmunster is direct na de ondernemingsraad naar huis vertrokken. 63 arbeiders, 29 bedienden en 3 mensen met een kaderfunctie verliezen er hun job. Bedoeling is dat de activiteiten er volledig worden afgebouwd. In Zwevegem gaat het om 49 bedienden en 16 kaderleden die de laan worden uitgestuurd. 

"De aangekondigde herstructurering is een klap voor de medewerkers in volle coronacrisis," zegt Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond ACV. Hij spreekt van een cynische beslissing. "Er is geen goed moment om zo'n aankondiging te doen, maar in volle coronacrisis en vlak voor de feestdagen is dit een zware klap voor de medewerkers", aldus vakbondsman Hoorelbeke.

Bovendien kondigde Bekaert in maart 2019 al een grote herstructurering aan. "De vorige herstructurering is nog niet helemaal rond en er wordt al een nieuwe aangekondigd. De vraag is nu wat de toekomst van Bekaert in België precies is. Het begint er meer en meer naar uit te zien dat Bekaert zijn activiteiten in België beperkt", vindt de ACV'er.

Steven Van Eeckhoutte, Socialistische vakbond: "Er was heel veel tijdelijke werkloosheid in Ingelmunster. Bekaert had ook zijn investeringen hier stopgezet. En de afdeling van Ingelmunster is daar afhankelijk van. De stopzetting hier betekent dat de machinebouw van Bekaert buiten België  zal gebeuren."

Bekijk hier de reacties van vakbonden en personeel:

Ben Storme