
"Onze loonhandicap tegenover onze belangrijkste handelspartners is opgelopen tot 16,5 procent, terwijl onze productiviteitsgroei snel terugloopt. Dat is totaal onhoudbaar voor onze bedrijven. Aldus de Roeselaarse Michèle Sioen in haar openingstoespraak als kersvers VBO-voorzitter.
Daarom moeten de werkgeverslasten op arbeid van 35 naar 25 procent worden teruggebracht." Dat heeft Michèle Sioen (48), de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) donderdag gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
Energie
Ze neemt de fakkel voor de komende drie jaar over van Pierre Alain De Smedt. Ander heikel punt, naast de loonhandicap, vormen volgens Sioen de stijgende energiekosten in ons land. Er is volgens de nieuwe VBO-voorzitter inzake het energiebeleid een gebrek aan samenhang en coördinatie op Belgisch en op Europees, op federaal en op regionaal vlak. Voorts vindt Michèle Sioen dat de jeugdwerkloosheid met meer dan 20 procent de toekomst van de volgende generaties hypothekeert.
Vrouwelijke voorzitter
Ze verwijst voor een oplossing naar Duitsland, waar geëxperimenteerd wordt met een systeem van 'alternerend leren', waarbij de jongere deeltijds school loopt en deeltijds stage loopt in een bedrijf. Sioen pleit ook voor meer administratieve vereenvoudiging, "want de administratieve lasten kosten de ondernemingen jaarlijks 5 tot 6 miljard". Op dat vlak wil ze "een meer doortastend beleid". Pieter Timmermans, ceo van het VBO, onderstreepte het belang van de eerste vrouwelijke voorzitter voor de werkgeversorganisatie, omdat het aantoont dat het VBO gelooft in gelijke kansen voor man en vrouw, ook voor topfuncies.
"Maar mevrouw Sioen is vooral gekozen, omdat ze een ceo van topniveau is. Ze leidt met Sioen Industries een bedrijf met 4.800 medewerkers, waarvan een goeie 900 in eigen land, een bedrijf dat actief is in 15 landen. Michèle Sioen is ook een voorbeeld van wat het VBO zelf al een hele tijd promoot: "Redefine your business", turn je bedrijf om om internationaal te scoren. Ze is ook mee met de megatrends die ons huidig tijdsbestel kenmerken."
Divers
Op de vraag of ze België als een tweestromenland ervaart met een verschillende dynamiek in Vlaanderen en Wallonië, antwoordde ze dat ze geen moeite heeft met die diversiteit, "er zijn ook verschillen tussen West-Vlamingen en Limburgers". Wat de genderdiversiteit betreft, viel het op dat Michèle Sioen minder woorden besteedde aan het feit dat ze de eerste vrouw in de rol van VBO-baas is dan haar ceo Pieter Timmermans.
"Ik sta hier in de eerste plaats als ondernemer, als bedrijfsleider", zei ze. Ze vindt het wel een groot voordeel dat ze "met beide voetjes in the field" staat. "Vroeger was je als bedrijf safe voor pakweg 20 jaar als met een nieuw productof dienst kwam, maar die tijd is voorbij", zegt Michèle Sioen. "De competitie is ook toegenomen, die is niet langer louter regionaal, maar mondiaal. Om mee te zijn moet je dan ook investeren in onderzoek en innovatie. Je moet jezelf voortdurend heruitvinden. En ja, als de markt dat vereist, moet je ook durven herstructureren."
5-talig
Michèle Sioen studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen in Antwerpen en volgde diverse post-universitaire opleidingen, o.a. aan de Vlerick Management School. Ze spreekt naast Nederlands en Frans ook Engels, Duits en Spaans. Sinds 2005 leidt ze het beursgenoteerde Sioen Industries, actief in de sector van het technisch textiel voor nichemarkten. Sioen was in het verleden al voorzitter van Fedustria (de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie) en textielfederatie Febeltex Brussel en Wallonië.
Ze is bestuurder bij verschillende vennootschappen zoals ING België en D'Ieteren, en tot vorig jaar bij Belgacom. Bij het VBO was ze al sinds 2011 vicevoorzitter. Als nieuwe baas van het VBO wordt ze ook voorzitter van de Groep van Tien, het overlegorgaan van de sociale partners. Michèle Sioen werd op 24 mei 1965 geboren in Roeselare. Ze is gehuwd en heeft drie kinderen.