“Mestactieplan verdrinkt in West-Vlaamse vee- en groentenindustrie”
"Het is een uitgemaakte zaak: het Mestactieplan zal de doelen voor 2018 niet halen", zegt de West-Vlaamse Milieufederatie.
Volgens de organisatie zorgt het overaanbod van mest en een te intensieve groenteteelt dat de West-Vlaamse rivieren en waterlopen nog te veel nitraten bevatten. “Hoewel er miljoenen aan maatschappelijke middelen worden geïnvesteerd in het mestbeleid, blijven de West-Vlaamse rivieren ondermaats presteren”, zegt de West-Vlaamse Milieufederatie. “Willen we vooruitgang boeken, dan moet de West-Vlaamse veestapel krimpen en moet de groentenindustrie rekening houden met de draagkracht van de bodem.”
Overschrijding van de norm
Voor het vierde jaar op rij blijft het aantal meetpunten met te hoge nitraatvervuiling ongewijzigd, blijkt uit het laatste rapport over de waterkwaliteit van de Vlaamse Milieumaatschappij. In West-Vlaanderen tekende het IJzerbekken zelfs 50% meetpunten met een overschrijding op: een stijging van 12% tegenover het vorige jaar. "En met gemiddeld 37% overschrijdingen mag onze provincie zich de slechtste leerling uit de klas noemen", luidt het.
Boerenbond
Boerenbond betreurt dit maar wijst er op dat de onderliggende resultaten aantonen dat de gebiedsgerichte aanpak wel degelijk werkt. In bepaalde gebieden is er meetbare vooruitgang, in andere spijtig genoeg niet. Daarom pleit Boerenbond voor het behoud, en waar nodig, een verfijning van de gebiedsgerichte aanpak en een consequente handhaving van de bemestingsregelgeving. Ook vraagt Boerenbond om in sommige gebieden infrastructurele maatregelen te nemen zoals de opvang en de zuivering van oppervlaktewater, dit in analogie met de waterzuivering van vervuild water door huishoudens. "Boerenbond blijft inzetten op sensibiliseren van de land- en tuinbouwers. Dit moet, samen met goede bemestingsadviezen leiden tot betere resultaten", luidt het.
I