Fruittelers slaan alarm: er komt een koudeprik aan met nachtvorst en mogelijk ook sneeuw. Het hoeft niet meteen slecht uit te pakken, maar ze zijn wel alert en nemen maatregelen.
Het goede weer van de afgelopen weken had er voor gezorgd dat de bloesems op de fruitbomen in vergelijking met andere jaren voorliggen op schema. De piek is nog niet bereikt, maar er komt nu dus wel een koudere periode en die kan wel nog voor vertraging zorgen, of in het slechtste geval: voor schade.
Weerbericht volgen
Fruitteler Stephan Wolfcarius uit Markegem bij Dentergem houdt de weerkaarten deze week extra in de gaten. "We wachten bang af en volgen het weer op de voet. Eigenlijk begint een langere periode van mooi weer zo laat mogelijk: nu is de bloei vroeg begonnen, misschien wat te vroeg als we de weersvoorspellingen van de komende dagen bekijken."
Er is sneeuw voorspeld, maar zo erg is dat niet: "Dat zorgt voor een extra beschermlaagje."
Voorspelde nachtvorst is een ander paar mouwen: "Dan is er mogelijkheid op vorststriemen in de vruchten, waardoor ze niet meer te verkopen zijn. Dan kunnen ze wel nog dienen voor de productie van fruitsappen. Wat we nu kunnen doen is beregenen: dan vormt zich een beschermd ijslaagje rond de bloesems. Vuurpotten is ook een mogelijkheid. We gaan deze week ook het gras heel kort maaien, dat kan één graad schelen, een graad die misschien cruciaal is op het kantelpunt voor de bloesems."
Een korte vorstperiode zal wellicht ook niet de hele oogst treffen: er hangen bijvoorbeeld honderden bloesems aan één perenboom. In Markegem, bij Dentergem staan zo'n 9000 perenbomen, goed voor meer dan 1 miljoen peren.
