Nieuws

Komt er een mul­ti­func­ti­o­neel eiland voor de kust?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Vlaamse regering en enkele bedrijven hebben het Blauwe Clusterpact ondertekend.

Met dat pact willen ze inzetten op duurzame initiatieven op, in en rond de Noordzee voor ontwikkeling en onderzoek. Het gaat onder meer de bedrijven DEME, Colruyt, De Nul en Tractebel. Ook al heeft Vlaanderen maar een kleine kuststreek, toch biedt de Noordzee tal van mogelijkheden op het vlak energie, toerisme, zandontginning, transport, voeding,...

80 miljoen

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters steunt de cluster met werkingsmiddelen en extra projectmiddelen. Muyters: "Het engagement dat we als Vlaamse overheid aangaan is niet min: het gaat om maximaal 500.000 euro per jaar en dat voor een termijn van 10 jaar. Daarnaast zal er dit jaar ongeveer 80 miljoen euro ter beschikking zijn voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen.

Eiland

Bagger- en waterbouwgroep Deme wil een project indienen, maar wel voor een multifunctioneel eiland op zee, dat breder gaat dan alleen energie opwekken. "Energie blijft belangrijk, maar er zijn ook mogelijkheden voor aquacultuur, waterstof en ontzilting en kustveiligheid", zegt Johan Maes van Deme. "We willen nu alles samen brengen en kijken of zo’n multidisciplinair eland mogelijk is".  Ook de groep Colruyt die samen met textielbedrijf Sioen ook al mosselen kweekt op zee, denkt verder over aquacultuur.

De Vlaamse regering koestert al lang plannen met waterstof. Een waterstoffabriek, desnoods op een eiland in zee, komt ook tegemoet aan de klimaatuitdagingen.

 

 

Belga
Stefaan Kerger