Nieuws

Kas­teeldo­mein De Lovie erkend als open erfgoed

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft het domein van De Lovie in Poperinge erkend als open erfgoed. Het was al een beschermd dorpsgezicht, en ook de vele gebouwen, zoals het kasteel, zijn beschermd.

Het kasteel van De Lovie is gebouwd in de 19de eeuw. Het deed eerst dienst als zomerverblijf van een rijke familie. In de eerste wereldoorlog was het een militair hoofdkwartier. In 1929 wordt het ingericht als sanatorium voor tbc-patiënten en vanaf 1960 komt het in handen van de Lovie, een mpi dat instaat voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Maar het kasteel staat intussen al jaren bijna volledig leeg. Het moet dringend gerestaureerd worden en dat zal enkele miljoenen euro kosten. Daarom is de erkenning van Vlaanderen als open erfgoed heel belangrijk. Luc Struye, vrijwilliger De Lovie: “We starten nu een periode van zes jaar. Daar krijgen we de kans om echt die ontsluiting naar de maatschappij ten volle te realiseren. Met woord en daad via allerlei activiteiten. Daar krijgen we subsidies voor, we worden daarvoor gehonoreerd.”

Inclusie en verbinding

Bedoeling is dat het kasteel opengesteld wordt voor evenementen en vergaderingen, en dat bewoners van De Lovie daar telkens bij betrokken worden. Nu is er al een theesalon en winkel in ondergebracht, enkele bewoners werken er. “De Lovie vzw vindt de erkenning zeer belangrijk omdat ze katalysator zal zijn tot inclusie en verbinding tussen personen met beperking en de ruime maatschappij.”

Door de erkenning maakt De Lovie dus aanspraak op verhoogde premies voor restauratie. Het vraagt nog een lange procedure vooraleer er gestart kan worden met de renovatie van het kasteel.

Ben Storme