Nieuws

Info­mo­ment zee­sluis Zee­brug­ge: voor­al vrees voor hin­der tij­dens de werken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Inwoners van Zeebrugge vrezen voor veel hinder tijdens de bouw van de nieuwe zeesluis. Ze maken zich ook zorgen over de leegloop van Zeebrugge. Dat bleek gisteravond tijdens een infomoment.  

Het gaat dan ook om grote werken die meer dan tien jaar zullen duren. De nieuwe zeesluis komt in de plaats van de verouderde Visartsluis. Ze is nodig om de toegang van de achterhaven te garanderen. 

Buurtbewoner Jean-Pierre De Schrijver: "Zo'n werf heeft een betoncentrale, kantoren, machines die moeten geplaatst worden. Ongemak zal er altijd zijn. Maar we zullen daarmee moeten leven". Een andere omwonende, Eddy Bil gaat verder: "Mijn huis ligt dicht bij de tunnel die ze zullen bouwen. Ik denk dat bij het uitgraven van de tunnel ik wel last en eventueel zelfs schade kan hebben. Ik blijf er wel wonen. Ik ben daar geboren en getogen, het huis van mijn ouders."

Maar heel wat mensen trekken weg uit Zeebrugge. Er staan veel huizen te koop. De werken zullen een grote impact hebben en tien jaar duren. Dat schrikt jonge gezinnen af. Alles samen moet ook een twintigtal bedrijven wijken voor de nieuwe sluis en worden ongeveer 35 huizen onteigend.

De werken zullen ten vroegste in 2027 starten.  

Nathalie Dewulf