
Zestig procent van de 143 studenten, die tijdens de kerstperiode samen studeerden in Ieper, zegt dat ze na hun studies terug zullen keren naar Ieper.
Hun tijdelijke brain drain tijdens hun studies kan dus gezien worden als een brain gain, met alle positieve gevolgen van dien voor de stad en de streek. Dat concludeert CD&V-gemeenteraadslid Mariola Moeyaert, die de gezamenlijke kerstblok in Ieper organiseerde en een bevraging deed bij de studenten. Burgemeester Jan Durnez wil dit verder onderzoeken, in overleg met de hogescholen, de Kulak, de provincie en het Westhoekoverleg.
Mutaties
Er zijn nu al een aantal indicaties: Er wonen zowat 6.500 jongeren in Ieper tussen de 20 en de 34 jaar. In 2013 zijn 133 van hen vertrokken naar andere provincies en het buitenland. Omgekeerd kwamen 134 jongeren uit andere provincies en het buitenland in Ieper wonen.
Wat de mutaties van jongeren binnen de Westhoek betreft, is er een klein overschot richting Ieper: 308 tegenover 301. Wat de mutaties van jongeren van en naar overige West-Vlaamse gemeenten betreft, geeft dit: 154 vertrekkers en 125 inkomenden.
Arbeid en wonen
Jan Durnez besluit: "Ruim de helft van de ongeveer 1.200 verhuisbewegingen van jongeren tussen 20 en 34 jaar gebeuren binnen de Westhoek. Een vierde gebeurt binnen West-Vlaanderen en een vierde van en naar een andere provincie en het buitenland. De mutaties met Westhoekgemeenten en de rest van West-Vlaanderen vallen binnen de steeds aan belang winnende regionale arbeids- en woonmarktconcepten. Zo werken er dagelijks 18.000 in Ieper, waarvan er 12.000 komen van buiten Ieper."