Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De gifwolk die in april dit jaar ontstond in de mestverwerkingsinstallaties van een groot varkensbedrijf in Zevekote bij Gistel, was het gevolg van laksheid.
Dat besluit het Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) uit Kortrijk na vragen aan Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege. De gifwolk ontstond door een grote hoeveelheid lekkend salpeterzuur. De hulpdiensten moesten toen massaal mobiliseren en honderden mensen werden geëvacueerd.
Uit resultaten van het onderzoek blijkt nu dat er zeer nonchalant is omgesprongen met de mestverwerkingsinstallaties. Zo zouden de installaties tweedehands aangekocht zijn, bevatten ze gaten, die vervolgens onvakkundig werden gedicht. Daardoor kon het salpeterzuur lekken, wat uiteindelijk tot de zure wolk leidde. Tussen al deze stappen door werden de installaties niet gecontroleerd omdat men een geldig attest kon voorleggen bij de verkoop.
Geen controles
Er werd geen controle meer uitgevoerd, noch bij de plaatsing, noch na de aanpassingen. ‘Ik stel mij serieuze vragen bij de inspectie van dergelijke installaties’, vertelt Soens, ‘Dit amateurisme kon tot een ramp geleid hebben voor de gezondheid van de inwoners uit de buurt. Als de minister dit niet aangrijpt om dringende en drastische aanpassingen door te voeren, dan is dat voor mij schuldig verzuim en houd ik mijn hart vast voor de andere tientallen plekken in Vlaanderen waar deze installaties staan.’
Ingenieur
De landbouwster, bij wie de tank lekte, wil niet reageren op dit nieuws. Volgens haar is de tank trouwens ook niet van haar, maar van een ingenieur, die op haar domein aan het experimenteren was met mestverwerking. De varkenshoudster had daarvoor de toestemming gegeven, maar ze heeft verder niets met die tank, of met het proefproject van de ingenieur te maken, zegt ze.
Lees ook:
Dossier: Giftige wolk in Zevekote