Nieuws

GAIA en Ani­mal Rights kun­nen inval in slacht­huis niet smaken

2018-07-05 00:00:00 - GAIA en Animal Rights kunnen inval in slachthuis niet smaken

De inval van Franse dierenrechtenactivisten donderdagmorgen in het Exportslachthuis van Tielt valt niet in de smaak bij GAIA en Animal Rights.

"Het was ondoordacht, en droeg weinig bij tot de belangen van dieren", reageert Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas.

Animal Rights bracht in maart vorig jaar undercoverbeelden naar buiten van het varkensslachthuis van Tielt, waarop te zien was hoe de varkens er zwaar mishandeld werden. "Die gingen de wereld rond en we begrijpen dan ook de emoties van de organisatie", stelt Lucas.

Niettemin was de actie volgens Animal Rights niet van die aard het eetgedrag van mensen te veranderen. Beter is om op een beheerste en uitnodigende manier actie te voeren. "Onze specialiteit is undercoverbeelden maken. Zo kunnen mensen zich een mening vormen en maken ze hopelijk de keuze om minder of geen vlees te eten", aldus Lucas.

Geen doordachte strategie

Volgens GAIA is het lichtpunt van de actie dat ze de discussie over de slachthuizen voedt. De actie had echter een "imperialistisch kantje". "Hun finaliteit is alle slachthuizen sluiten, zijn er in Frankrijk dan geen slachthuizen meer?", vraagt voorzitter Michel Vandenbosch zich af.

Alle slachthuizen sluiten vindt hij bovendien "utopisch". "Denken dat het met dit soort acties zal gebeuren, geeft blijk van goedgelovigheid en niet van een doordachte strategie om dat te bereiken." Een tweede lichtpunt is volgens Vandenbosch wel dat er twee varkens werden bevrijd. "Minister (Ben) Weyts zegt dat dieren weghalen een vorm van dierenmishandeling is, maar men moet de dingen in perspectief zetten. In Vlaanderen worden nog steeds miljoenen varkens chirurgisch gecastreerd, dat is pas overbodige pijn".

Lees ook:

 

 

Belga
Ben Storme