Finale verbreding van de Leie in zicht
De Vlaamse Regering heeft het Verdrag voor de aanleg van de Grensleie goedgekeurd.
Dat betekent concreet dat het enige overgebleven smalle stuk Leie, in Komen, nu ook kan verbreed en verdiept worden. Positief economisch nieuws, want die verbreding was hard nodig om grotere binnenvaartschepen richting Frankrijk, en op termijn zelfs tot in Parijs te laten varen.
Vorig jaar kwam er in Wervik al een nieuwe en hogere brug. De oevers zijn aangepakt, de rivier is verbreed, om scheepsladingen tot 4500 ton, tot drie hoog gestapeld, te kunnen vervoeren. Drie kilometer stroomopwaarts, op de grens met Frankrijk, is diezelfde Leie nog net de rivier als 100 jaar geleden. Schepen kunnen er niet kruisen, het water is ondiep. Internationale binnenvaart is onmogelijk. Het Verdrag Grensleie moet dat veranderen.
Investering van 341 miljoen euro
Er komt nu dus een verbreding, een verdieping, een heraanleg van de oevers voor het stuk Leie tussen Menen en Deulemont. Bruggen, kaaien en sluizen kunnen worden vernieuwd, verstevigd en beschermd. De binnenvaart haalt vrachtwagens van de weg, en eens de weg open ligt naar Frankrijk, is dit voor heel wat streekbedrijven positief nieuws. Denken we bijvoorbeeld aan Gallo en Alpro of - in de omgeving van Roeselare, Zoutman en Soubry die nu al grote volumes over het water vervoeren.
Naar Parijs in 2025?
Er komt financiering uit Vlaanderen, het Waals Gewest en Frankrijk. De Leiewerken tussen Menen en Deulemont kosten alles samen 341 miljoen euro, waarvan 141 miljoen Europees geld. Als ook de Fransen werk maken van het Canal Seine Nord tussen Cambrai en Compiègne moet de verbinding voor onze havens met Parijs, via binnenvaart, tegen 2025 mogelijk zijn.