Nieuws

Duur­zaam gevan­gen vis wordt zichtbaarder

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de rederscentrale lanceren vandaag een nieuwe tool om duurzaam gevangen vis zichtbaarder te maken. 

Op basis van 11 indicatoren ontwikkelde het ILVO een Valduvis tool om die inspanningen uit te drukken. Via de tool kan elk vaartuig individueel opgevolgd worden. De Valduvis-tool, kort voor 'valorisatie van duurzaam gevangen vis', meet de duurzaamheid van visserijactiviteiten op ecologisch, sociaal en economisch vlak en maakt deze zichtbaar aan de hand van een duurzaamheidsster.

Veilklok

Via een icoontje op de veilklok in de visveilingen zal te zien zijn of de vis die daar gekocht kan worden, al dan niet afkomstig is van een vaartuig dat duurzaam werkt. Daarnaast engageren de deelnemende reders zich om nog verdere stappen te nemen en om te verduurzamen, onder andere door het nog veiliger maken van de vaartuigen. De provincie neemt daarin het voortouw en wordt de eerste organisatie die kiest voor duurzaam gevangen vis.

De visserijsector is al een tiental jaar bezig met inspanningen te leveren om de sector duurzamer te maken. Zo gebruiken schepen tot 40 procent minder brandstof in vergelijk met toen, zijn netten aangepast om de bijvangst te beperken en zijn de werktuigen lichter gemaakt om het ecosysteem minder te verstoren. Die inspanningen kunnen voortaan ook objectief gemeten worden door het meetinstrument Valduvis. Wie hoger dan 50 scoort krijgt de erkenning van "Visserij verduurzaamt" en krijgt de komende drie jaar begeleiding van het ILVO om de score op te krikken tot minstens 60.

Belga