Nieuws

Cre­vits com­pen­seert vis­sers voor hoge brandstofprijzen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits heeft 600.000 euro uitgetrokken om de vissers aan onze kust te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. Daarmee hoopt de Vlaamse regering de peperdure rekening voor de visserij van februari tot juli te verzachten.

Door de oorlog in Oekraïne zijn brandstoffen fors duurder geworden. Vissers kwamen daardoor financieel in moeilijke papieren. Uitvaren kostte hen soms meer dan aan land blijven omdat ze meer verlies maakten door dure gasolie dan winst met hun vis. Ook andere kosten of investeringen in materiaal zoals visnetten zijn verduurd.

Maximumbedrag

De Vlaamse regering komt nu met 600.000 euro over de brug om de visserijsector te vergoeden voor de hogere kosten van de afgelopen maanden. Ze wil zo de vissers “laten bijdragen aan de continuïteit van de voedselvoorziening”. Het besluit dient ook de liquiditeit van de ondernemingen, ofwel de mogelijkheid om kortlopende schulden terug te betalen, te optimaliseren.

Een vissersbedrijf heeft maximaal recht op 35.000 euro steun. Die vergoeding is een forfaitair bedrag per vaardag per vaartuig, onafhankelijk dus van de reële kosten. Het gaat om een tijdelijke en gedeeltelijke compensatie die deel is van het plan ‘Vlaamse Veerkracht’ om onze economie er na de coronacrisis weer bovenop te helpen.

Robbe Wets