Nieuws

Cen­ten voor Ina­gro moe­ten onder­zoek nog verbeteren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams Minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits trekt ruim een half miljoen euro uit voor het land- en tuinbouwcentrum Inagro in Beitem bij Roeselare.

De minister wil onderzoek en innovatie in de land-en tuinbouw stimuleren, daarom geeft ze geld aan zeven praktijkcentra, waarvan één in onze provincie: Inagro, dat krijgt de helft van de centen, een kleine 560.000 euro.

Inagro doet onderzoek naar betere teelttechnieken en nieuwe rassen, in samenwerking met universiteiten, hogescholen en bedrijven. Met het gekregen geld zal het centrum investeren in machines en apparatuur om zijn praktijkgericht onderzoek te verbeteren. Het gaat onder meer om een cameragestuurde schoffelmachine, een verplaatsbare wateropslagcontainer en een optische sorteerder. Die toestellen dienen voor onderzoek naar onder meer duurzame bemesting en efficiënt omgaan met water.

Minister Crevits bracht vandaag een bezoek aan Inagro, maar ook aan een innovatief varkensbedrijf in Ledegem. Eigenaars Rik Bogaert en Nancy Verhaeghe gaven de West-Vlaamse politica een rondleiding. Ze bouwden drie nieuwe stallen waarin energiezuinigheid, duurzaamheid en dierenwelzijn centraal staan. Mooi voorbeeld is de biggennanny, een verwarmde couveuse voor biggen. Die zorgt voor minder biggensterfte en een groter welzijn voor de dieren.

Ben Storme