Nieuws

Brug­se top­cho­co­la­tier bouwt cho­co­la­de­fa­briek in Congo

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Chocolatier Dominique Persoone uit Brugge opent een chocoladefabriek in Congo, bij het Virungapark. Dat nationaal park van Congo is Werelderfgoed van Unesco, en raakte bekend dankzij het Eén-programma Flying Doctors.

Het is prins Emmanuel De Merode die het groot natuurpark leidt, Anthony Caere uit Oostkerke bij Damme waakt als piloot over de strijd tegen stropers en rebellen in het park. Zo proberen ze er de met uitsterven bedreigde berggorilla's te beschermen. (lees verder onder de Instagrampost)

        Dit bericht bekijken op Instagram                  

Can’t believe this, we just arrived and find our gold at the airport, cacao Virunga #virunga #virunganationalpark let’s make this dream happens and saves the animals, people and nature

Een bericht gedeeld door Dominique Persoone (@dominiquepersoone) op 1 Mrt 2019 om 9:09 (PST)

De opbrengst van de chocoladefabriek wil De Merode gebruiken om de bedreigde dieren te beschermen, maar ook voor de mensen in de regio. Die is al tientallen jaren het decor voor een burgeroorlog, en moet alles heropbouwen. Bij het nationaal park zelf werken drieduizend mensen, de chocoladefabriek moet extra jobs opleveren.

Opleiding en betere prijs

Topchocolatier Dominique Persoone gaat de opstart van de chocoladefabriek mee in goede banen leiden. In de streek kweken ze veel cacaobonen, de boeren zouden er een eerlijke prijs voor krijgen, nu betalen grote handelaars veel te weinig. De lokale kwekers krijgen ook een opleiding om de cacao beter te bewerken. (Lees verder onder de Instagrampost)

        Dit bericht bekijken op Instagram                  

Victor Papa,Victor Papa, new project #virunga #virunganationalpark #gorillas We Care about animals, nature and people #lastchanceforanimals amazing friends and pilots #anthonycaere #emmanueldemerode let’s make it a sweeter world #thechocolateline

Een bericht gedeeld door Dominique Persoone (@dominiquepersoone) op 27 Feb 2019 om 8:59 (PST)

Eind dit jaar gaat de eerste chocolade de fabriek uit, er zullen dan al veertig mensen werken. 

 

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse