Nieuws

Bouw­ac­ti­vi­tei­ten in 2017 beter dan voor­gaan­de jaren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ondanks een zwakker vierde kwartaal hebben de West-Vlaamse bouwbedrijven in 2017 geprofiteerd van de economische opleving.

Dat blijkt uit de bouwbarometer van de West-Vlaamse Bouwunie. Het bouwbarometer-jaargemiddelde van vorig jaar lag beduidend hoger dan het gemiddelde van de vorige jaren. En de verwachtingen voor 2018 zijn hoog gespannen. Vooral het werkvolume zit goed, zeggen de West-Vlaamse bouwondernemers.

Bouwvolume

De orderboekjes zijn goed gevuld. De helft van de West-Vlaamse bouwondernemers hebben nog voor meer dan drie maanden fulltime werk. 9% zit zelfs vol voor meer dan 9 maanden.  De spectaculaire daling van het aantal bouwvakarbeiders is ondertussen gestopt en gekeerd. Tussen 2011 en 2016 gingen in de West-Vlaamse bouwbedrijven 2.800 arbeidersjobs verloren. De recente, lichte stijging van de werkgelegenheid in de bouw is ver van groot genoeg om dat enorme verlies te compenseren. Hun werk wordt nu uitgevoerd door goedkopere zelfstandigen en buitenlandse onderaannemers.  De bouw kampt daarnaast traditioneel met een hoog aantal slechte betalers. De verwachtingen voor 2018 zijn optimistisch. 84% van de bouwondernemers denkt dat dit jaar op economisch vlak eerder positief zal zijn.

Strengere energienormen maken het bouwen tot 3 % duurder. Dat houdt mensen met bouwplannen niet tegen.  Aan bouwgrond geen gebrek in West-Vlaanderen. De trend is dat mensen kiezen voor kleinere kavels en nieuwe  woonvormen.

De redactie