Nieuws

Bij veel was­se­rij­en staat het water tot aan de lippen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De wasserijen zijn al enkele weken in paniek door de onbetaalbare grondstof- en gasprijzen. Als het zo doorgaat, dreigen sommige te moeten sluiten. Dat zegt de Federatie van de Belgische Textielverzorging.

Ook bij Wasserij Edelweiss in Wakken voelen ze de hoge energieprijzen. De facturen van de eerste twee maanden van 2022 zijn nu al gelijk aan die van heel 2021. Ook de prijzen van chemicaliën zoals zeep zijn gestegen met zo’n 20 tot 25 procent.

Zaakvoerder Emanuel Grillet: “We zijn genoodzaakt om de prijsstijgingen door te rekenen naar onze klanten, de horeca en industrie, met toch 13 procent. Dat is een harde noot om te kraken voor de horeca, die al uit een diep dal komt door corona. De hotels kunnen ook moeilijk die prijsstijging verder doorrekenen aan hun klanten, want zij werken eerder met vraag en aanbod.”

Moeilijker dan coronaperiode

Voor de wasserij is deze periode moeilijker dan corona. Toen konden ze nog werken met technische werkloosheid. Nu hebben ze weer meer werk door de horeca, moet het personeel dus ook werken en betaald worden. En ze hebben zelf meer kosten. De sector vraagt dan ook een plafond voor de energieprijzen. Een btw-verlaging helpt niet voor zaken als deze.

Philip Rebry, voorzitter van de Federatie: “Wij doen een dringend beroep op de overheid om een merkbare verlaging van de energieprijzen te initiëren. De vermindering van de BTW is slechts een druppel op een gloeiende plaat, en de Europese afspraak om de gasprijs te plafonneren moet er zo vlug mogelijk komen. Veel kleine en middelgrote ondernemingen dreigen te bezwijken onder de kostenlast voor gas, olie en elektriciteit."

Redactie