
Joris Cambie van brouwerij De Plukker uit Poperinge levert één van zijn bieren aan de Nederlandse distilleerderij De Pronckheer uit Cothen. Die maakt er jenever van.
Een vriend van Joris kwam ruim een jaar geleden bier proeven, samen met Nederlandse vrienden. Die waren helemaal weg van de bieren van De Plukker en het hele bio-verhaal dat er achter steekt. Ze brachten Joris in contact met Arjan Smit van distilleerderij De Pronckheer. Die was meteen verkocht.
Voor de jenever wordt het bier "All inclusive IPA" gebruikt. Dit vindt Joris zelf zijn beste bier. Er worden diverse soorten eigen hop in verwerkt. Het wordt slechts eenmalig gebrouwen na de hoppluk met vers gedroogde hopbellen, waardoor de aroma's maximaal tot hun recht komen. Het bier heeft een complexe smaak met een evenwicht tussen bitterheid, mout en hop. Het is echt een bier in balans.
Hoe de jenever smaakt die ze hieruit distilleren, weet Joris nog niet. Hij zal dat morgen pas proeven op de voorstelling van de nieuwe jenever in Cothen.