Nieuws

Beau­li­eu schikt met de fiscus

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na een kwarteeuw wordt de strijdbijl met de fiscus begraven.

Van een dading met het gerecht wilde Roger De Clerck nooit weten, maar de afgelopen jaren stuurde Beaulieu International Group (B.I.G.) signalen uit dat het af wilde van het oude fiscaal dispuut. Het verdelen van de erfenis van 'boer' De Clercq, die op 23 oktober 2015 overleed, lijkt een schikking alleen nog te versnellen.

Eind 2014 werd Beaulieu Nylon, eigendom van een schoonzoon van Roger De Clerck, veroordeeld tot het betalen van ruim 43 miljoen euro ontdoken belastingen en boetes. Toen al werd gezegd dat het arrest B.I.G. in de richting van een schikking met de fiscus zou duwen.

De afgelopen zomer ontslagen CEO Geert Roelens (B.I.G.) liet zich een jaar geleden nog kritisch uit over de fiscale boetes en het gerechtelijk onderzoek die de groep en drie familiale aandeelhouders boven het hoofd hingen. "Het zou ons bedrijf deugd doen mocht dat dossier eindelijk opgelost raken", liet Roelens optekenen in De Tijd. Toen was er sprake van een achterstallige betaling van bijna 100 miljoen euro, exclusief nalatigheidsintresten. Het fraudedossier, waarbij de familie De Clercq zwart geld uit commissielonen zou hebben gehaald, dateert uit de beginjaren negentig en werd al in 2000 afgerond. Dat het onderzoek nooit tot een rechtzaak kwam, leidde in 2007 tot een veroordeling voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In 1998 sloot zijn oudste zoon weliswaar een deal met de fiscus, later volgde een dochter en tot sloot gooide de jongste zoon het op een akkoord. Die beslissingen bleken echter een splijtzwam in de familie.

Daarnaast loopt er nog een ander onderzoek (2009) voor een vermeende witwasoperatie van 193 miljoen euro. Het gerecht stelt vragen bij de verkoop van aandelen van een Amerikaans-Libanese zakenman aan enkele kinderen van De Clercq.

Roger 'boer' De Clerck nam in 1959 afscheid van de vlasteelt en stortte zich in het textiel. De groep kende een enorme expansie, maar werd in 1991 in zeven delen opgesplitst. Elk van de kinderen kreeg een deel, Roger De Clercq hield zich bezig met de productie van grondstoffen. Overcapaciteit leidde ertoe dat vijf van de zeven activiteiten van de oorspronkelijke groep (opnieuw) samengevoegd worden tot Baulieu International Group. Domo en een Amerikaanse tak van Beaulieu zaten daar niet bij.

Belga
Ben Storme