Nieuws

13 West-Vlaam­se gemeen­ten wil­len brui­sen­de dorps- of stadskern

2021-11-25 00:00:00 - 13 West-Vlaamse gemeenten willen bruisende dorps- of stadskern

33 Vlaamse gemeenten, waarvan 13 West-Vlaamse kunnen rekenen op een begeleiding van de zogenaamde ‘VLAIO-profploeg’ om hun dorps- en stadskernen te laten bruisen.

Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).
De ‘VLAIO-profploeg’ is een team van experts en denkers die lokale besturen bijstaan met concrete antwoorden, ideeën en maatregelen om hun lokale kernen bedrijviger te maken. Het team werkt onder de hoede van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Hun expertise wordt kosteloos aangeboden aan lokale besturen. Een begeleidingstraject duurt enkele dagen.
In totaal werden er 35 aanvragen ingediend in de eerste ronde, zo blijkt nu uit het antwoord van minister van Economie Hilde Crevits op een parlementaire vraag. Twee aanvragen waren niet ontvankelijk.

Ondertussen zijn de intakegesprekken tussen de ‘profploeg’ en de 33 gemeenten uit de eerste ronde opgestart. “Deze professionele begeleiding zal niet enkel renderen voor deze 33 gemeenten. De goeie praktijken zullen namelijk ontsloten worden op de toekomstige website “De Vitrine”. Op die manier zal elke Vlaamse gemeente worden geïnspireerd door frisse en concrete ideeën”, zegt De Vreese.

13 West-Vlaamse gemeenten hebben een aanvraag ingediend. Het gaat om Nieuwpoort, Waregem, Wevelgem, Diksmuide, Wervik, Oudenburg, Gistel, Koksijde, Torhout, Oostende, Menen, Harelbeke en Oostkamp.

Redactie