De stem voor geestelijke gezondheidszorg
Programma's

De stem voor geestelijke gezondheidszorg

In onze verkiezingsreeks de West-Vlaamse Stem laten we elke weekdag een West-Vlaming aan het woord over belangrijke thema's, zoals vandaag mentaal welzijn. De instroom bij psychologen en centra voor geestelijke gezondheidszorg is hoog, en dus lopen de wachttijden op.

Directeur van het centrum voor geestelijke gezondheidszorg Mandel & Leie Sofie Serruys: “Er is veel geïnvesteerd in de eerstelijnspsychologen, maar de instroom in tweedelijn is nog altijd groter dan de uitstroom. Ook hier hebben we middelen nodig.”

Hilde Crevits, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor CD&V en Nawal Maghroud, tweede plaats voor Vooruit, hebben oor voor de problemen. Beide partijen zijn het erover eens dat er nog meer geïnvesteerd moet worden in geestelijke gezondheidszorg. Vooruit heeft het zelfs over een hervorming. Vooruit-minister Frank Vandenbroucke zorgde voor gratis en goedkopere erkende psychologen. Maar ook die zitten aan hun limiet en de privépsychologen, die blijven alsnog te duur. CD&V wil dan weer dat meer psychologen in het conventiekader stappen. Beide partijen zijn ervan overtuigd dat inzetten op preventie belangrijk zal zijn, en dat moet dan bijvoorbeeld in de scholen gebeuren.