De stem van de immigrant
Programma's

De stem van de immigrant

In onze reeks De Stem van West-Vlaanderen zijn we aan de laatste reportage toe. Daarin het verhaal van Hasan. Hij kwam twee jaar geleden vanuit Irak naar Roeselare.

Sinds Hasan hier woont volgt hij intensief lessen Nederlands, overdag werkt hij als schoonmaker. Maar eigenlijk heeft hij een Irakees diploma landbouwingenieur. “Als ik mijn diploma naar hier meeneem moet ik bijna een jaar wachten want België erkent het niet. En daarna moeten ze beslissen wat ik moet bijstuderen om dat wel geldig te maken.”

Ook de zoektocht naar een appartement is niet makkelijk. Hasan ging al vaak kijken naar leegstaande appartementen. Maar telkens volgt een koude douche. “Het immokantoor belt dan naar mij om te zeggen dat de eigenaar niet akkoord is. Ik denk dat het komt door mijn naam.”

“Ik denk dat het niet alleen bij het diploma ligt, dat het niet enkel een politiek probleem is,” zegt Kristien Verbelen, derde op de Kamerlijst van Vlaams Belang. “Er zijn natuurlijk verschillende standaarden inzake diploma's. Je kan een diploma uit Japan, Amerika, Kameroen, Pakistan niet gaan vergelijken. Maar ik denk, als ik Hasan gehoord dat hij genoeg competenties heeft waarmee hij sowieso op de arbeidsmarkt terecht kan.”

Over zijn probleem om een huurappartement te vinden: “Gaan we effectief mensen of immokantoren gaan bestraffen is de vraag,” zegt Axel Ronse, derde op de N-VA Kamerlijst. “Dan moet je natuurlijk ook heel veel onderzoek doen, wat mogelijk meer spanning daarop zet. Ik geloof eerder in het werken aan een mentaliteitswijziging. Vooroordelen weghalen.”