De Stem over waterbeleid
Programma's

De Stem over waterbeleid

In onze reeks De Stem van West-Vlaanderen gaat het vandaag over het waterbeleid. Vooral de wateroverlast bij ons eind vorig jaar heeft iedereen, ook de politiek weer op scherp gezet. Eline uit Ledegem kaart de waterproblemen bij haar in de buurt aan bij Onafhankelijk lijsttrekker bij N-VA Jean-Marie Dedecker voor het Vlaams parlement en Vlaams lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout van Groen.

Bij Eline kwam het water net niet binnen. “Het water kwam dus net aan onze voordeur. En dan begon men die dijk te leggen. Dat duurde wel even. En dan zijn ze beginnen pompen. En dan was het eigenlijk in een paar uur tijd echt wel weg. Dat was precies alsof ze de putjes hadden opengezet en dat dat water in één keer weg was.”

“Het heeft meer dan een jaar geduurd tegen dat ze de dijk gingen leggen,” zegt Eline. “Maar toen het de laatste keer echt wel extreem was, dan kon die dam hier echt wel plots heel snel liggen.”

“Wij moeten in feite het waterbeheer onderbrengen bij één administratie,” reageert Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk lijsttrekker bij N-VA voor het Vlaams parlement. “Weet je dat er in West-Vlaanderen 3640 km water lopen zijn? En dat zit allemaal verdeeld. Er zijn zo tussen de 10 en de 15 instanties die allemaal een goedkeuring moeten geven. En dan mengt de politiek zich daar ook nog eens in.”

“Het grote probleem ligt bij het gebrek aan politieke wil bij een aantal partijen,” pareert Vlaams lijsttrekker voor Groen Jeremie Vaneeckhout. “Daarbij komt nog een keer dat onze provincie structureel altijd onderbedeeld is geweest. Niet alleen op dit thema maar ook op andere en dan bijvoorbeeld als het gaat over waterbeleid in Antwerpen dat er dan wel geld gevonden wordt maar als het over West-Vlaanderen gaat dat er dan in Brussel niet te veel gehoor is.”