WOI-sites nog niet erkend als werelderfgoed

Voorlopig krijgen de begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog geen erkenning door de Unesco als werelderfgoed. Het dossier wordt pas in 2021 onderzocht. Dat is zondag vernomen bij de vereniging "Paysages et sites de mémoire de la Grande guerre".
'Thema van herinnering is nieuw'
Samen met Frankrijk wou België 139 sites van de Eerste Wereldoorlog laten erkennen. Het gaat vooral over begraafplaatsen die zowel in de Westhoek als in Noord-Frankrijk liggen. Maar die erkenning komt er vooralsnog niet. Reden voor het uitstel: er is nog geen kader voor dossiers als de WOI-sites. Dat zegt Icomos, het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité. Het tegendeel is echter waar volgens secretaris-generaal Marie-Madeleine Damien van Unesco: "Het gaat niet om uitstel maar om een kwestie van thematiek, omdat het thema van de herinnering nieuw is."
Voor de Unesco haar besluit genomen had, heeft het Simon Wiesenthal Center de leden van het Werelderfgoedcomité gewaarschuwd dat er "op de kerkhoven (van WOI), waar ook tijdens de tweede wereldoorlog is gevochten, ook nazi-moordenaars zijn begraven". De organisatie die antisemitisme en racisme bestrijdt vreest tevens dat monumenten in de lijst worden opgenomen "die momenteel cultplaatsen zijn voor neonazi's".
Teleurstelling
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed liet alvast zijn ongenoegen blijken op Twitter: “Ik vind het bijzonder jammer dat de WO I-sites (nog) niet zijn ingeschreven op de werelderfgoedlijst. Nochtans een ijzersterk dossier ingediend en alle moeite genomen om aan te tonen dat het om een uniek dossier gaat waar vrede en verzoening centraal staan.” Ook Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) deelde een gelijkaardige boodschap met haar volgers op Twitter.
Bijzonder jammer dat de WO I-sites (nog) niet zijn ingeschreven op de werelderfgoedlijst @UNESCO. IJzersterk dossier ingediend & alle moeite genomen om aan te tonen dat het om een uniek dossier gaat waar vrede & verzoening centraal staan. Point n’est besoin...
— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) 30 juni 2018