Nieuws

Res­tau­ra­tie Pro­vin­ci­aal Hof Brug­ge begonnen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De restauratie en herinrichting van het Provinciaal Hof op de Brugse Markt is begonnen. Het gebouw dat nu vooral gebruikt wordt bij bepaalde gelegenheden, zal volledig opengesteld worden voor het grote publiek.

Daarnaast wordt ook de gevel volledig gerestaureerd. Voor mindervaliden komen er liften en wordt de ingang toegankelijk gemaakt. De restauratiewerken zullen drie jaar duren.

Het Provinciaal Hof is meer dan 125 jaar oud en was dringend toe aan restauratie. Daarom gaat het gebouw nu in de steigers tot eind 2021. Aan de steigers komt een werfdoek met een levensgrote gevelprint zodat het gebouw niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. Daarnaast geven grote werfpanelen duiding over de werken, de historiek en de toekomst van het gebouw.

Tijdens de werken zal de gevel volledig gerestaureerd worden en de leien op het dak gedeeltelijk worden vervangen. Ook het schrijnwerk en de glas-in-loodramenworden gerestaureerd. Om de toegankelijkheid te verhogen zullen de ingangen en verschillende ruimtes worden aangepast. Er komen ook drie liften in het gebouw. De provincie neemt ook energiebesparende en duurzame maatregelen. Zo komen er nieuwe verlichtingsarmaturen en vloerverwarming.

Die veranderingen zijn nodig om het gebouw open te stellen voor het grotere publiek. Het gebouw zal zijn congres- en vergaderfunctie behouden en de infrastructuur zal worden aangepast aan de moderne normen van het congrestoerisme, maar er zal ook plaats zijn voor tijdelijke evenementen. Verder wordt het provinciaal informatiecentrum, dat momenteel gehuisvest is in het Tolhuis, ook ondergebracht in het Provinciaal Hof. Bezoekers zullen het gebouw ook individueel of in groep kunnen ontdekken en meer te weten komen over zowel de provincie als het gebouw zelf.

Belga