Nieuws

Pro­ces­sie Gode­lie­ve trekt enorm veel volk naar Gis­tel: Nog altijd bran­dend actueel”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Gistel heeft Sint-Godelieve veel volk gelokt. De toeschouwers stonden rijen dik om de processie te kunnen volgen. Die processie trekt al uit sinds 1459, zowat 400 jaar na de moord op Godelieve door haar man Bertolf.

De Sint-Godelieveprocessie is een begrip in Gistel, al sinds midden vijftiende eeuw. Er zijn acht Godelieves nodig in de processie, waarin zowat 1000 figuranten meestappen.

"Eerst heb ik meegedaan met de armen, en geëvolueerd tot Godelieve. Ik vind het wel heel tof om jaarlijkse mee te doen", vertelt Margot.

Vrouwenrechten

Nu nog bidden mensen met problemen tot haar. "Het is heel verrassend dat mensen van heinde en verre naar Gistel en de abdij afzakken om te bidden op voorspraak van de Heilige Godelieve. Dat is meestal voor mensen die ziek zijn, keel- en oogaandoeningen, en mensen die problemen hebben in een relatie", zegt pastoor Edgard Deplacie.

Godelieve werd in 1070 gewurgd, in opdracht van haar man Bertolf, en in de poel van abdij Ten Putte gegooid. Daarom is ze na al die tijd nog actueel, als voorvechtster van vrouwenrechten.

"Alhoewel er al veel verbeterd is, is er nog steeds een herkenbare connectie tussen wat er toen gebeurd is, en wat er nu nog heel vaak gebeurt. Huiselijk geweld is nog altijd een probleem", zegt regisseur Jan Bonne.

In het Godelievemuseum in Gistel kom je alles te weten over haar. Er loopt ook nog een film, Tussen water en wolken, tot 17 september.

Lees ook:

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere