Nieuws

Muur­schil­de­rin­gen op brug­gen A19 her­den­ken ket­ting­bot­sing van 2013

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie tussen Ieper en Kortrijk rijdt op de A19-snelweg, heeft hem misschien al bezig gezien: streetart-kunstenaar Jamz Jamezon. Op twee bruggen spuit de Brugse artiest kunstzinnige wolken, die verwijzen naar de dramatische kettingbotsing van 3 december 2013.

Het idee komt van de provinciegouverneur, het Agentschap Wegen en Verkeer, en krijgt steun van de burgemeesters van Wervik en Zonnebeke. Jamz Jamezon: "In het begin dacht ik: ik ga de volledige brug aanpakken met de pilaren erbij, maar dat bleek technisch en logistiek tamelijk moeilijk. Toen dacht ik: waarom niet twee bruggen. Eigenlijk het gebied tussen Wervik en Zonnebeke. Ik vond het een hele eer om te mogen doen."

Wolken, maar ook opklaringen

De kettingbotsing van 3 december 2013 gebeurde door een plaatselijke muur van mist, tussen Wervik en Zonnebeke. Maar liefst 144 voertuigen waren bij het verkeersongeval betrokken, en dat in beide rijrichtingen. Er waren vier gewonden en helaas ook twee dodelijke slachtoffers. "Mist is heel mooi op zich, maar de uitbeelding is grijs met niet veel kleur in. En ik dacht: ik moet iets anders vinden. En toen dacht ik aan wolken. Bij een ongeluk heb je ook wolken. Van auto’s die botsen tot slippen krijg je een wolkeffect. Maar de opklaring vond ik interessant. De zon die er weer doorkomt."

De muurschilderijen herinneren niet alleen aan de gitzwarte dag in het verkeer, ze moeten chauffeurs ook in de toekomst aansporen om voorzichtiger te rijden in slechte weersomstandigheden.

Bekijk ook:

2023-09-14 00:00:00 - Muurschilderingen op bruggen A19 herdenken kettingbotsing van 2013 - muurschilderij2.jpg
Lorenzo Dejonghe