Nieuws

Kuns­t­rou­te Ama­re ver­bindt Brug­ge met Damme

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Brugge, Damme en de Damse Vaart vormen het decor van een nieuwe kunstroute die je te voet of met de fiets kan verkennen. Alles samen zijn er meer dan 25 kunstwerken. Tussen de kunstenaars zitten heel wat bekende namen zoals Arne Quinze, Nick Ervinck en Koen Vanmechelen.

De kunstroute Amare is een initiatief van ondernemer Luc Beke die verliefd werd op de streek. Hij heeft een wijndomein in Brugge en kocht onlangs de boot 'De Lamme Goedzak' die tussen Brugge en Damme vaart. Beke werd verliefd op de streek en het landschap en wilde iets terugdoen voor de maatschappij. Het werd een kunstroute van 7,6 kilometer met 26 kunstwerken in en rond Damme en het het hippisch centrum De Blauwe zaal in Brugge.  De route heet heel toepasselijk 'Amare' en verwijst naar de liefde én de zee.

Beke  werkte samen met galeriste Annelies Ysebaert uit Sint-Martens-Latem. Zij is curator van de beeldenroute. 

Boven de deur van het voormalig hospitaal zie je een hart in metaal van Yves Velter. Een hart met een klepje dat open staat. Yves Velter: “De opening verwijst naar hoe ik vroeger als kind omging met complexe problemen. Ik deed de dingen graag open om te zien water van binnen in zat. Ik verwijs hier mee naar de complexe gevoelens die te maken hebben met mededogen en liefde.”

Nick Ervinck plaatste een werk dat opspattend water uitbeeldt bij de kerk. De kunstenaar droomde er al langer van om op deze bijzondere plek tentoon te stellen. 

Het infopunt van de gratis beeldenroute vind je in de Blauwe Zaal in Brugge. Amare loopt tot eind oktober en is gratis. Amare werkt samen met De Naturen Blomme voor wandelformules en organiseert zelf belevingen waarbij een wandeling gecombineerd wordt met een wijndegustatie, lunch en/of boottocht op de Damse vaart. Alle info vind je op www.àmare.be

Nathalie Dewulf