Nieuws

Kun­ste­naar en com­po­nist Wal­ter Vilain overleden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Walter Vilain is op 80 jarige leeftijd overleden. Hij was cultureel ambassadeur van Koksijde, stichter van de Westhoekacademie, grafisch kunstenaar en componist.

Hij was lange tijd goed bevriend met schilder Paul Delvaux. Walter Vilain was een begeesterend verteller en was een tijdlang actief als gemeenteraadslid in Koksijde. De gemeente zal een rouwregister leggen voor de overleden kunstenaar.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “In 2005 heeft de gemeente het oud atelier Vanneuvillehuis overgenomen en kreeg het de bestemming als permanente museumcollectie ‘Walter Vilain’. Walter Vilain is het voorbeeld van een autochtoon Koksijdenaar. Zijn vader was visser en keuterboer en is tijdens de tweede wereldoorlog omgekomen in een vissersboot door een mijn op zee. Walter groeide op in het Vanneuvillehuis. Hij keek op naar de kunstenaars die verbleven in Sint-Idesbald zoals Paul Delvaux, George Grard,... Op die manier werd hij grootgebracht in de kunstwereld. Hij bereikte zelf naam en faam als kunstenaar. Walter was de grondlegger van onze Westhoekacademie en werd benoemd tot 3e cultureel ambassadeur van onze gemeente. Een bijzonder minzame man. Als eerbetoon zullen we zijn Vanneuvillehuis herstellen en het cultureel nalatenschap van Walter blijvend in ere houden.”

 

Lees ook:

 

2019-01-08 00:00:00 - Kunstenaar en componist Walter Vilain overleden  - walter_vilain.jpg
José Tyteca
Ben Storme