Nieuws

Ieper­se maakt docu­men­tai­re­reeks over men­sen met migratieachtergrond

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vier jaar heeft Annabel Verbeke uit Ieper, samen met zes regisseurs gewerkt aan de documentairereeks “Weg naar Werk”. En de eerste van zes documentaires is in première gegaan op het Mooov Filmfestival in Brugge.

Een aangrijpend verhaal over Wasim, een vluchteling uit Syrië, die in Kortrijk een nieuw leven begint. ‘Werk vinden’ is het fundament om een stabiel leven op te bouwen. En dat verloopt anders dan gedacht. Annabel Verbeke regisseerde de film samen met Nico Forero, een documentairemaker uit Colombia.

Wasim vluchtte uit Syrië en kwam in Kortrijk terecht. Hij zocht werk, wilde zich integreren, maar dat liep niet van een leien dakje. Uiteindelijk startte hij een eigen business. Hij maakt en verkoopt falafel onder het label ‘fluffy falafel’. Het wordt een succes. "Het was als een droom die werkelijkheid werd. Het was als een mirakel. Deze handel maakte de verbinding met de mensen mogelijk. Met voeding kun je de harten winnen."

Het is een hartverwarmende documentaire geworden, een menselijke verhaal dat ingaat tegen de polarisering in onze samenleving. Annabel Verbeke, co-regisseur: "Het is zo dat veel nieuwkomers gedwongen zijn om zelf te ondernemen omdat het heel moeilijk is om een positie te vinden op de arbeidsmarkt. Daar is zeker nog werk aan."

Deze hele documentairereeks brengt verhalen van nieuwkomers met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar een job, gefilmd door de ogen van niet-Europese regisseurs: Farah Kassem, Nico Forero, Atsushi Kuwayama, Eka Tsotsoria, Zeina Al Qahwaji en Setareh Samavi. Annabel Verbeke, co-regisseur: "Eigenlijk ben ik daar het meest dankbaar voor. Dat ik de kans heb gehad om met verschillende culturen samen te werken. Zij hebben mijn blik verbreed en ik kijk vandaag helemaal anders naar de dingen. Ik hoop ik dit mee te geven naar de kijker toe, dat ze iets opener staan voor andere culturen. En zeker dat we allemaal verschillende talenten hebben."

Bekijk ook:

Stefaan Six