Geld voor kerken van Spiere-Helkijn en Blankenberge
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois kent een premie van ruim 670.000 euro toe voor de restauratie van de Sint-Amandus en Heilig Hart kerk in Spiere-Helkijn.
“De Sint-Amandus en Heilig Hart parochiekerk in Spiere-Helkijn wordt gerestaureerd. Zo wordt onder andere de kapconstructie hersteld, de leien bedaking wordt vernieuwd, de Doornikse steen en de voegen van de gevels worden hersteld, de glas-in-loodramen en metaalwerken worden gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
De neogotische Sint-Amandus en Heilig Hart kerk is gebouwd op een heuvel en is omringd door een kerkhof. Op termijn is ook de kerkhofmuur, die als keermuur rond het kerkhof is gebouwd, aan herstel toe. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, is gebouwd tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern van Spiere heeft de kerk een beeldbepalende ligging op de kunstmatig aangelegde heuvel.
De inplanting van de kerk is bijzonder, omdat de voorgevel naar de vallei is gericht en niet naar de dorpskern. Een monumentale trap leidt de bezoekers tot aan de kerk en het omringende kerkhof. Op dat kerkhof zijn onder andere graven te vinden die behoren tot de CommonWealth War Graves en een oorlogsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Blankenberge
Geert Bourgeois kent ook een premie van ruim 950.000 euro toe voor de restauratie van de Sint-Antonius Abt kerk in Blankenberge “Met deze restauratiepremie wordt de oudste kerk van Blankenberge onder handen genomen. De daken van de Sint-Antonius Abt kerk zijn aangetast door de kleine en grote klopkever, de leien zijn broos en de goten verroest. De daken en de goten worden volledig vernieuwd. Houten dak- en gewelfstructuren worden hersteld. De bijsacristie wordt uitgebreid door een nieuwe wand onder de bestaande luifel te plaatsen en ook het interieur wordt hersteld”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
De Sint-Antonius Abt kerk is gebouwd halfweg de veertiende eeuw. Het oorspronkelijke gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige. De kerk kende een bewogen geschiedenis. In 1572 is de kerk gerestaureerd na een inval van de watergeuzen, en in 1581 wordt het interieur van de kerk verwijderd en wordt ze tijdelijk omgevormd tot een calvinistische bidplaats. Later, in de zeventiende eeuw is de kerk hersteld. Tijdens de negentiende eeuw groeide de bevolking van Blankenberge en het toerisme erg sterk zodat de kerk te klein werd. Men bouwde daarom een grotere kerk, de Sint-Rochuskerk. De Sint-Antonius Abt kerk is in 1889 gesloten. In 1926 is de kerk gerestaureerd en in 1928 opnieuw verheven tot parochiekerk. Sinds 1937 is de kerk beschermd als monument. Deze restauratie is de eerste fase van een volledige restauratie van de kerk. De dakwerken zijn momenteel het meest dringend. Nadien worden de gevels en het interieur van de kerk gerestaureerd. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.