Nieuws

Gedich­ten­dag: poë­zie in de schijnwerpers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is gedichtendag vandaag. In bijvoorbeeld Roeselare en Damme staat alles in het teken van poëzie.

 

Nog tot zondag kiezen ze in Roeselare een nieuwe junior-stadsdichter. In het straatbeeld moesten vandaag normaal vijf teksten opduiken, met daarop de eerste fragmenten uit het eerste collectieve stadsgedicht van Roeselare. Maar de regen besliste daar anders over. Als het morgen droger is, zullen de teksten alsnog op de grond worden aangebracht.

In Damme hebben ze al een nieuwe stadsdichter voorgesteld: Nina Everaert. "De Moerkerkse slamdichter zal de titel twee jaar dragen. Everaert volgt stadsfilosoof Roel Jacobus op die de stad door de coronatijd loodste", zegt de stad Damme.

“Nina is een jonge vrouw en een waar creatief profiel van eigen bodem”, weet burgemeester Joachim Coens die het idee van stadsdichter jaren geleden lanceerde. “Ze zal met haar poëzie de liefde voor Damme belichten en ons laten glimmen van trots op het platteland. Zij zal ons als een ware Tijl een spiegel voorhouden en ons laten stilstaan bij het leven in zijn gelijkheid en gelijkwaardigheid.”

"Frisse wind"

De stad koos voor de jonge Nina Everaert omdat het bestuur gelooft dat zij als frisse wind Damme zal betoveren met haar woorden. De nieuwe stadsdichter straalt als ze over haar stad, haar geboortedorp en haar huidige thuis spreekt. Nina beklemtoont dat het voor jongeren niet nodig om naar een grote stad te trekken om iets te beleven. Ze wordt dan ook aanzien als een belangrijke ambassadrice van ‘Damme, de onthaaste stad’.

Nina Everaert is beroepsactief in het Brugse jeugdhuis Comma waar ze op zoek gaat naar de verbinding van de mensen tot elkaar. Als Doorn Roosje was ze de voormalige huiskunstenaar van Cultuurcentrum Brugge. Ze werkt graag mag poetryslam of poëzieslag. Dat is een moderne vorm van voordracht van poëzie. Ze schrijft zelf en draagt haar werk ook zelf voor.

Eerdere Damse stadsdichters zijn Frederik Lucien De Laere, Frank Adam, Delphine Lecompte, Sara Hoste, Roland Van De Velde (stadsbard), Johan Six en Johan Rotsaert (stadskunstenaars) en Roel Jacobus (stadsfilosoof). Nina Everaert is de achtste in de rij. Traditiegetrouw gaat het mandaat van de stadsdichter in op Gedichtendag.

2022-01-27 00:00:00 - Gedichtendag: poëzie in de schijnwerpers - dichterdamme.jpg
Redactie