Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In de Venetiaanse gaanderijen in Oostende loopt nog tot en met zondag 29 september de expo "vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958"
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad het zwaar te verduren waardoor in 1944 enkel een verwoeste stad in puin achterbleef. Zowel toonaangevende gebouwen zoals het stadhuis, het kursaal, het hoofdpostkantoor, de hippodroom en de vismijn als de pittoreske kustwoningen werden met de grond gelijk gemaakt. Daarbij kwam nog dat de belangrijke stedenbouwkundige beslissingen die voor de oorlog waren genomen, verworpen werden. Na de oorlog startte toenmalig burgemeester Henri Serruys meteen met de wederopbouw van zijn stad.
Urbanisatieplan
In 1945 werd architect Arnold De Vos aangesteld als stadsingenieur en werd het officiële startschot voor de wederopbouw gegeven. Hij en J.J. Eggericx, die als raadgevend stedenbouwkundige werd benoemd, maakten een nieuw urbanisatieplan voor Oostende op. De tentoonstelling weerspiegelt een zwaar gehavende stad die op een korte tijdspanne weer de uitstraling van de ‘Koningin der Badsteden’ moest uitdragen. Toch is de expo ‘Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958’ veel meer dan een architectuurtentoonstelling. Je krijgt een overzicht van de vele bouwactiviteiten, maakt uitgebreid kennis met de spilfiguren die Oostende opnieuw groot maakten en ziet hoe de stad in een korte tijd enorm evolueerde.
In het kader van de tentoonstelling worden ook geleide bezoeken aan prestigieuze, Oostendse gebouwen en rondleidingen met gids georganiseerd.