Nieuws

Con­tro­ver­se niet geschuwd door Dries van Lan­gen­ho­ve op Ijzerwake

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Strijdvaardige woorden vandaag op de 22ste editie van de de Ijzerwake in Ieper. De ijzerwake is een jaarlijkse herdenking van Wereldoorlog I door vooral de radicaal rechtse vleugel. Stad Ieper wou onder andere de zangavond kameraadschapsavond verbieden maar daar stak de Raad van State een stokje voor.

Zo'n 3.000 sympathisanten verzamelen voor de Ijzerwake aan het graf van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstraete bij Ieper. Alle ogen zijn gericht op gastspreker Dries Van Langenhove. Van Langenhove, die nog voor de rechtbank moet verschijnen voor onder meer negationisme, schuwt de controverse niet. Wim De Wit deed er een schepje bovenop: "Uw stad Ieper wil de democratie versmoren. Uzelf bent het fascistisch gevaar waartegen u beweert te strijden." Het stadsbestuur maakte eerder al duidelijk dat het niet tevreden was met Van Langenhove als gastspreker.  Uiteindelijk mocht de IJzerwake toch doorgaan nadat de organisatie ook het vredescharter ondertekende.

Al bij al sereen verloop

De Ijzerwake is een samenkomst van radicaal rechts die de slachtoffers van Wereldoorlog 1 wil herdenken en een onafhankelijk Vlaanderen wil. Burgemeester van Ieper Emilie Talpe liet nog weten aan onze redactie dat ze al bij al tevreden is met het sereen verloop van de evenementen.

Emile Beeckman