Op de cultuurmarkt in Brugge, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, kan het grote publiek ook kennismaken met de nieuwe Triënnale voor hedendaagse kunst, die Brugge volgend jaar wil organiseren.
In de voetsporen van de Triënnales uit de jaren 1960-1970 , zet Brugge een gloednieuwe Triënnale op voor hedendaagse kunst en architectuur in de publieke ruimte van de historische binnenstad. De eerste editie vindt plaats van 20 mei tot 18 oktober 2015.
In totaal werken meer dan veertig kunstenaars, architecten, wetenschappers en beleidsmakers uit binnen- en buitenland rond het thema van de Triënnale: de actuele globale verstedelijking. Deze kunstenaars en architecten gaan in dialoog met het unieke Brugse erfgoed en haar rijke geschiedenis.
Vijf miljoen nieuwe inwoners
Hun werken en interventies komen aan bod in drie ‘archipels’ verspreid over een Noord-Zuid as doorheen de stad. Om de vraagstelling over de thematiek van de verstedelijking te verscherpen stelt de Triënnale de fictieve vraag: wat kunnen de gevolgen zijn voor het huidige Brugge indien de 5 miljoen toeristen die er jaarlijks komen, er plots blijven wonen? Dan wordt Brugge eensklaps een snelgroeiende multiculturele megapolis, met alle mogelijkheden en uitdagingen die daarbij horen. Het zou onvermijdelijk leiden tot problemen met huisvesting, ecologie, mobiliteit en energie, maar tegelijkertijd een enorme dynamiek op gang brengen en de stad doen bruisen van culturele diversiteit en menselijk potentieel.
De kunstwerken en persoonlijke verhalen van kunstenaars, architecten, wetenschappers, beleidsmakers en publiek worden met elkaar in verband gebracht. Het resultaat is een reeks nieuwe verhalen over Brugge als tijdelijke imaginaire megapolis, een stad waarin alle steden samensmelten.