Nieuws

Bescherm­de woning Anna Mahieu wordt gerestaureerd

2018-08-03 00:00:00 - Beschermde woning Anna Mahieu wordt gerestaureerd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 216.000 euro toe voor de restauratie van het exterieur van de woning Anna Mahieu in Ichtegem.

De woning is in 2012 beschermd omwille van de historische, architectuur-historische en sociaal-culturele waarde. Het was Karel Mahieu uit een timmermansfamilie die in 1873-1874 startte met de bouw van het pand.

Rond de eeuwwisseling vond een grootschalige verbouwingscampagne plaats. De serre/ wintertuin en de achteraanbouw zijn toegevoegd. In 1945 werd de woning opnieuw uitgebreid. De laatste bewoonster was Anna Mahieu.

“De exterieurrestauratie van Huis Anna Mahieu is een eerste fase in de herbestemming van het beschermde woonhuis. De daken, het buitenschrijnwerk, de rotseerbepleistering, het baksteenmetselwerk van de bijgebouwen, en de serre worden gerestaureerd. Het pand wordt verbouwd tot restaurant en woning voor de uitbater. In een tweede latere fase wordt de binnenkant van de woning gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois

Ben Storme