De verkiezingsresultaten op 13 oktober voor de gemeente- en provincieraad zullen anders zijn dan die van afgelopen zondag. Dat zeggen de burgemeesters van Roeselare, Ieper, Brugge en Oostende.
Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere uit Harelbeke is rond 13.30 uur aangekomen op het koninklijk paleis.
N-VA-lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen Jean-Marie Dedecker heeft maandag op 'Terzake' op VRT Canvas gepleit voor een coalitie van N-VA, Vooruit en CD&V op Vlaams niveau. "Het zal moeten en ik denk dat we de veto's een beetje moeten inslikken als we tot een resultaat willen komen", zei hij.
Foto Belga
In Vleteren, in de Westhoek, heeft meer dan één op drie kiezers gestemd voor Vlaams Belang. De partij van Tom Van Grieken haalt er 35 procent. Een monsterscore in onze provincie, tussen het VB en de tweede partij, CD&V, gaapt een kloof tot wel 15 procent voor de kamer.
In Kortrijk zet burgemeester Vincent Van Quickenborne een stap op zij. Niet hij maar Ruth Vandenberghe wordt lijsttrekker voor de Stadlijst in Kortrijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat bevestigt Vincent Van Quickenborne aan onze redactie.
Mercedes Van Volcem, die op de tweede plaats op de Kamerlijst van Open VLD in West-Vlaanderen stond, raakte zondag niet verkozen. Open VLD moest ook in West-Vlaanderen flink inboeten en houdt maar één zetel over in de Kamer. Die plek gaat naar lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. Van Volcem is naa...
Mercedes Van Volcem, die op de tweede plaats op de Kamerlijst van Open VLD in West-Vlaanderen stond, raakte zondag niet verkozen. Open VLD moest ook in West-Vlaanderen flink inboeten en houdt maar één zetel over in de Kamer. Die plek gaat naar lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. Van Volcem is naar eigen zeggen vrij tevreden over haar persoonlijk resultaat.
Een grote verrassing was het voor Van Volcem niet toen de resultaten zondag binnenkwamen. "Je voelde al tijdens de campagne dat het niet goed zat. Ik had het gevoel dat hoe meer ik campagne voerde en hoe dichter we bij die verkiezingen kwamen, hoe slechter de peilingen werden."
Individueel scoorde Van Volcem nog vrij goed in haar partij. "Ik sta op de vijfde plaats qua aantal voorkeurstemmen. Ik vind dus dat ik het op zich wel goed gedaan heb. Het is de algemene score die het hem gedaan heeft. Je kan veel stemmen halen, maar zonder zetel ben je daar niets mee."
Toch is Van Volcem ontgoocheld. "Ik kan zeggen dat ik ontgoocheld ben in de strategie van de partijtop. Ik had het gevoel dat ik tijdens de campagne de partij meer moest verdedigen dan dat ik echt campagne kon voeren."
(Belga)
Vooruit kan een goeie verkiezingsuitslag voorleggen, met Melissa Depraetere. Drie West-Vlaamse verkozenen zijn nieuw. In het Vlaams parlement zijn dat Nawal Maghroud uit Kortrijk, en de Brugse schepen Pablo Annys. Huidig fractieleider Jeroen Soete van Vooruit in de gemeenteraad van Oostende trekt straks naar de Kamer.
Vlaams Belang mag drie nieuwe West-Vlaamse gezichten naar Brussel sturen: Tom Lamont uit Oostende en Sarah T'Joens uit Wervik zetelen straks in het Vlaams Parlement. Kristien Verbelen uit Zedelgem is straks federaal volksvertegenwoordiger.
Bij Open VLD is de verslagenheid groot. In het Vlaams parlement haalde de partij in West-Vlaanderen nog 7,5% en in de Kamer 8%, een daling in beide parlementen van zo'n 5%. Op een uitgebreide reactie is het nog wachten, want de kopstukken hadden vanochtend partijbestuur.
N-VA stuurt vier nieuwe gezichten naar de verschillende parlementen. Federaal is dat Charlotte Verkeyn uit Oostende. Zij is daar schepen van economie en havenbaas. Op Vlaams niveau zijn dat Gijs Degrande uit Beernem, Eva Ryde uit Brielen en Griet Vanryckeghem uit Menen.
CD&V likt haar wonden, ook bij ons. De partij valt in onze provincie terug op de derde plaats bij de Vlaamse verkiezingen en strandt federaal zelfs vierde, na Vooruit. Sterkhouder Hilde Crevits verliest meer dan 50.000 voorkeursstemmen in vergelijking met 2019. In het Vlaams parlement vallen de christendemocraten terug van 5 naar 4 zetels. In de Kamer zullen nog maar twee West-Vlaamse CD&V’ers zetelen.
Bij N-VA zorgt de uitslag voor een hoerastemming. Vlaams Belang is bij ons de grootste maar N-VA stijgt ook. Op Schiervelde in Roeselare wachtten de militanten hun kopstukken op. Sander Loones, die van het federale naar het Vlaamse niveau gaat, keek al meteen vooruit. Hij wil West-Vlaanderen centraler zetten. En komt wellicht in aanmerking voor een ministerpost. Al wilde hij dat gisteren nog niet gezegd hebben.
Voor de West-Vlaamse afdeling van het uiterst linkse PVDA was het een historische avond.
Vanaf 12u30 krijgt u in het Middagnieuws op Focus & WTV een overzicht van de kiesuitslag in West-Vlaanderen. Vanuit de hele provincie hebben we reacties van de winnaars en de verliezers.
Professor Herwig Reynaert (UGent) zorgt voor analyse en duiding in onze verkiezingsstudio.
Een dag na de verkiezingen: zo heeft jouw gemeente gestemd. Wie stemde het meest rechts en welke gemeenten kleuren toch nog oranje?
Belga
Met zo goed als alle stemmen geteld, halen Vlaams Belang en N-VA elk vier Kamerzetels in de provincie West-Vlaanderen. Open VLD houdt maar één zetel meer over.
Bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement in de provincie West-Vlaanderen winnen enkel Vlaams Belang en PVDA een zetel. De andere partijen blijven status quo of verliezen. Hilde Crevits van CD&V blijft wel stemmenkampioen, maar verliest veel voorkeurstemmen.
Melissa Depraetere is blij met de overwinning van Vooruit. Het is de eerste in 20 jaar, en dat doet veel deugd, zegt ze. Hoe de toekomst er voor haar uit ziet, daar wil ze zich vanavond niet over uitlaten. Blijft ze voorzitter, wordt ze minister, stapt ze in een meerderheid, dat zal de komende dagen...
Melissa Depraetere is blij met de overwinning van Vooruit. Het is de eerste in 20 jaar, en dat doet veel deugd, zegt ze. Hoe de toekomst er voor haar uit ziet, daar wil ze zich vanavond niet over uitlaten. Blijft ze voorzitter, wordt ze minister, stapt ze in een meerderheid, dat zal de komende dagen en weken duidelijk worden, zegt ze.
De West-Vlaamse kopstukken van PVDA zijn aangekomen aan feestzaal Maredreef in Heule. De partij haalt ruim 5% in onze provincie.
Filip Dewinter is tevreden met de resultaten van Vlaams Belang in West-Vlaanderen. "Die provincie maakt nu mee wat we in Antwerpen al 10 jaar geleden hebben meegemaakt. Laat West-Vlaanderen, waar ik geboren ben, geen tweede Antwerpistan worden.”
CD&V stevent af op een vrij groot verlies in West-Vlaanderen. Zowel op federaal als op Vlaams niveau ziet CD&V een daling in West-Vlaanderen, een provincie waar de partij het traditioneel zeer goed doet. "De daling lijkt groter en groter te worden", reageert Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Bart Dochy.
Dochy staat op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement en erkent het verlies voor de partij in West-Vlaanderen. "Wij waren de grootste partij in West-Vlaanderen en nu zien we dat er een daling is ingezet", zegt Dochy. "Aanvankelijk leek de daling mee te vallen, maar nu lijkt ze groter en groter t...
Dochy staat op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement en erkent het verlies voor de partij in West-Vlaanderen. "Wij waren de grootste partij in West-Vlaanderen en nu zien we dat er een daling is ingezet", zegt Dochy. "Aanvankelijk leek de daling mee te vallen, maar nu lijkt ze groter en groter te worden." Dochy maakt zich zorgen over de cijfers. "Het gaat in de richting van een afstraffing in West-Vlaanderen en daar maak ik mij zorgen over." CD&V doet in de eerste resultaten uit West-Vlaanderen haasje over met Vooruit voor de derde plaats. "Wij zijn geen partij om derde te worden in West-Vlaanderen. Wij zouden de grootste moeten zijn in deze provincie."
Vlaams Belang laat in Ieper (met 5 van de 23 bureaus geteld) N-VA ruim achter zich.
Professor Reynaert: "We mogen stilaan zeggen dat Vlaams Belang de grote overwinnaar is"
Met 466 van de 737 West-Vlaamse bureaus geteld vormen deze partijen de TOP 3: N-VA op 1, Vlaams Belang op 2 en Vooruit op 3.
Kris Declercq (CD&V): "Ik ben vooral blij. We werden door de pers afgeschreven, het was voorbij, we zouden onder de 10 procent zakken. Ik zie dat we met Nathalie en Hilde ondanks persoonlijke kwesties toch overeind blijven."
Steve Vandenberghe (Vooruit): "Wat ik ongelofelijk vind: we hebben nieuwe mensen op onze lijst. Het is John Crombez die in een moeilijke periode nieuwe mensen lanceerde. Zonder hem was er geen Melissa en geen Conner. Ik vind Melissa een supertalent Ze heeft nooit stress, heeft een enorme dossierkennis. Als ze goed scoort, dan heeft ze dat dik en dik verdiend."
Het ziet er naar uit dat N-VA in Kortrijk groter wordt dan Vlaams Belang, zowel Vlaams als federaal.
In Roeselare zijn bijna alle bureaus geteld. Vlaams Belang is afgetekend de grootste.
Met 98 van de 180 getelde bureaus is het een nek-aan-nekrace tussen N-VA en Vlaams Belang. N-VA haalt het nipt voor de Vlaamse verkiezingen.
Professor Bestuurskunde Bram Verschuere: "Ik vraag me af of partijen zoals Vlaams Belang een onrust claimen, of dat net voeden. Politici in die partijen zijn niet dom, ze weten hoe ze kiezers moeten lokken. En ze weten natuurlijk ook dat besturen hier complex is. Dus ik vraag me af -mocht het ooit z...
Professor Bestuurskunde Bram Verschuere: "Ik vraag me af of partijen zoals Vlaams Belang een onrust claimen, of dat net voeden. Politici in die partijen zijn niet dom, ze weten hoe ze kiezers moeten lokken. En ze weten natuurlijk ook dat besturen hier complex is. Dus ik vraag me af -mocht het ooit zover komen dat zulke partijen mee gaan besturen, en dat zou na vandaag best wel eens kunnen, dan is het aan hen om verantwoordelijkheid op te nemen. Om dan ook vast te stellen, denk ik, dat een aantal claims die ze maakten, van 'we gaan het oplossen', dat dan ook zal blijken dat ze 'overbeloven', en uiteindelijk 'onderpresteren'.
Voor het Vlaams Parlement is Vlaams Belang de grootste met 32,3%. Let wel: er is nog maar 1 van de 96 stembureaus geteld.
Voor de kamer is N-VA de grootste.
Met 1 van de 5 bureaus geteld voor de kamer, blijkt dat in Avelgem Vlaams Belang en Vooruit er fors op vooruit gaan.
Vlaams Belang komt samen in Londerzeel. Alle kopstukken komen naar daar om de resultaten te volgen. Voorlopig geven ze geen commentaar. Eerst moet Tom Van Grieken daar zijn speech geven.
We zien in Brussel een tevreden Axel Weydts, schepen voor Vooruit in Kortrijk en eerste opvolger voor de kamer. Hij zou wel eens in de kamer kunnen belanden als Melissa Depraetere minister zou worden...
Vlaams Belang boekt hier forse winst en haalt meer dan 30%. Ook hier lijken Open VLD en Groen in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Hier zijn 2 van de 7 bureaus geteld.
Na Diksmuide komen er nu ook cijfers uit Poperinge. 1 van de 8 bureaus is daar geteld. Vlaams Belang wordt de grootste met 25,6% procent.
In Diksmuide is 1 van de 22 telbureaus geteld. Daaruit blijkt dat Vlaams Belang en Vooruit het best scoren. Het gaat om zeer voorlopige cijfers voor de kamer.
In Plein Publiek in Brussel, waar Vooruit samenkomt, klinken ze op deze eerste goeie (maar zeer voorlopige) cijfers in Diksmuide. Vooruit gaat daar 6 procent vooruit.
Focus en WTV gaan straks ook West-Vlaamse kopstukken interviewen op de plaats waar de partijen samenkomen. Voor CD&V is dat Tour en Taxis. Voor Vooruit is dat Plein Publiek, beide in Brussel. Momenteel is het daar nog heel rustig…
De stembureaus zijn in principe overal gesloten, ook die waar digitaal werd gestemd.
Onze eerste gasten zijn Wim David (ACV), Matthieu Marisse (Voka) en Vincent Kint (Unizo).
Vlaams Belang houdt een onderonsje op een terras in de Kapucijnenstraat in Kortrijk, in afwachting van de eerste resultaten. Wouter Vermeersch trekt straks naar het hoofdkwartier van de partij in Londerzeel.